Moudrost vlků

Věděli jste, že získat recenzní výtisk je poměrně snadná záležitost? Ovšem nesnažte se je získávat během školního roku, hlavně ne na konci zkouškového. Pak se v tom topíte. Ale nakonec jsem přeprala svůj nedostatek času, své touhy číst a dočetla jsem Moudrost vlků.

Ta kniha je… geniální. Ve zkratce. A já vám o ní ráda povím víc.

Kniha je neskutečně zajímavě pojatá. Není to obyčejná encyklopedie, ani žádné nezařaditelné příběhy, které na sebe nenavazují, nebo jsou prostě podivné. Moudrost vlků vychází z vlastních zkušeností, z měsíců a roků pozorování, z dlouhých chvil osamoceného studování a dává dohromady několik bloků. V každém z těchto bloků se příběhy věnují jednomu faktu o vlcích – například o tom, jak funguje namlouvání, jak se určuje alfa a podobně.

Vlci jsou neskutečně majestátní tvorové, od kterých se máme hodně co učit, což autorka Radingerová neustále opakuje a zdůrazňuje. A má pravdu. Vlci nikdy neodvrhnou starého člena smečky, rodiče a dospělí vlci jsou u nich autoritou po celý život a ve všem rozhodují společně. Jsou věrní svým dětem a pro vlčata by udělali všechno.

Autorka se neopírá o žádné encyklopedické fakty, necituje sáhodlouhé příspěvky od jiných. Vše vysvětluje lidsky a příjemným způsobem. Vzhledem k tomu, že vše pochází z jejích vlastních zkušeností, je to naprosto uvěřitelné.

Je vidět, co Radingerová k vlkům cítí a jak velkou roli v jejím životě hrají. To se projevuje i do vyvracování předsudků, ale i romantických představ, kterých nás v průběhu textu zbavuje.

“Miluj svoji rodinu, starej se o ni, nikdy se nevzdávej a nikdy si nepřestávej hrát – to jsou jejich zásady.”

Radingerová často zdůrazňuje, že pozorováním vlků se z ní stává lepší člověk. Když chápe jejich zásady, když člověk odsleduje, jak se k sobě chovají, jak jednají v důležitých životních situacích a jak jednají pokud se bojí, pokud po něčem touží…

Hojně používanými slovy jsou rodina, pospolitost, čest, respekt domov. Skloňuje je ve všech pádech, používá je v mnoha situacích a když se nad tím člověk zamyslí, doopravdy se od vlků máme co naučit. Jen otevřít oči a zapracovat sám na sobě.

Protože tohle jinak hodnotit nejde.

 

Autor: Elli H. Radingerová

Nakladatelství: Mladá fronta

Rok vydání: 2018

Počet stran: 296

Za možnost přečíst si tuto knihu se klaním megaknihám. A utíkejte si ji koupit, potřebujete ji. 

11 Replies to “Moudrost vlků”

  1. Pingback: for daily use
  2. Pingback: buy 36 hour online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *